Najostrzejsze papryczki

Ostrość danej odmiany papryczki uzależniona jest od zawartości kapsaicyny. Jej ilość określana jest według skali Scoville’a (SHU) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a. Aktualnie do najostrzejszych papryczek świata zalicza się odmiany kolejno:
- Droset Naga, która jest około 325 razy bardziej ostra, niż zwykła Tabasco.
- Naga Jolokia 
- Trinidad Scorpion Butch T, która jest jedną z najbardziej ostrych papryczek świata
- Aktualnie miano najostrzejszej papryki świata nosi Carolina Reaper





Dla prawdziwych amatorów piekła w gębie, czy raczej totalnych szaleńców w 2007 roku wyprodukowano czystą kapsaicynę, w butelkach 1 ml, w ilości nie całego tysiąca sztuk. Ciekawe na jaką ilość jedzenia można by zużyć taką jedną zawartość buteleczki, by dało się jeszcze potem to zjeść.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomożecie

Recenzja: żele pod prysznic yves rocher